Qytetarët nuk do të kenë më frikë nga gjobat për shkak të shafqjes të simboleve kombëtare

0

Deri në fund të këtij viti, qeveria do të përpunojë një sërë ligjesh që saktësisht dhe qartë do të përcaktojnë rregulloret lidhur me shfaqjen e simboleve kombëtare të vendeve të tjera, njoftoi Ministri i të Drejtave të Njeriut dhe Minoriteteve Mehmed Zenka në një deklaratë për Pobjeda.

“Vitin e kaluar qeveria miratoi Projektligjin për përzgjedhjen, përdorimin dhe shfaqjen publike të simboleve kombëtare dhe në kuadër të konkluzioneve të detyruara të Ministrisë së Kulturës për të harmonizuar me të Ligjin për Simbolet Shtetërore dhe Ministrinë e Brendshme për të harmonizuar Ligjin për Rendin dhe Paqen Publike, respektivisht Nenin 23. “Tha Zenka.

Sipas ministrit, Ministria e Kulturës ka përmbushur detyrimet e saj nga konkluzionet e Qeverisë, ndërsa Ministria e Punëve të Brendshme ende nuk e ka bërë këtë.
Unë besoj se ata do të përfundojnë punën e tyre në ditët në vijim dhe se deri për Vit të Ri, ne do t’i përpunojmë të tre aktet ligjore që ti procesuojmë si një paketë të vetme në Kuvend, “shtoi Zenka.
Ai thekson se në këtë mënyrë, nëse ligjet miratohen në parlament, pjesëtarët e komuniteteve pakicë në vendin tonë nuk do të kenë më probleme që t’i përgjigjen thirjeve të gjykatës, sepse ato valojnë simbolet e shtetit tjetër.
“Shfaqja e simbolit të një shteti tjetër është një qëndrim personal i anëtarëve të një komuniteti pakicë ndaj atij vendi dhe simboleve të tij, kështu që askush nuk do të jetë në gjendje të ndalojë individët që të tregojnë flamurin e një shteti tjetër në një ceremoni private,” shpjegoi Zenka.

Duke komentuar ngjarjet e fundit në Ulqin dhe Tuz, kur policia ngriti padi kundër dy shqiptarëve që njëri ka shfaqë flamurin në makinë e ti, dhe tjetri e shfaqi në shtëpi, ministri tha se këto ngjarje nuk janë një pasqyrë e vërtetë e marrëdhënieve të mira ndëretnike qê egzistojnë në vendin tonë.

“Kjo nuk është një pamje e bukur, por ndoshta këto ngjarje janë një shenjë e mirë për ndryshimet e iniciuara në ligj. Këto situata të pakëndshme mund të jenë një arsye për të reaguar dhe që ne të mos kemi më ngjarje të ngjashme në Malin e Zi, ” përfundoi Zenka.

Unioni Demokratik i Shqiptarve

error: Të drejtat e rezervuara !!