Gjergj Kastrioti në Triesh të Malësisë

0

ZEF PERGEGA

Betejen per lartesimin e emrit te kryehoit shqiptar qe i ka kapercyer edhe legjendat, Gjergj Kastrioti Skenderbeu, trieshianet e kane fituar me kohe. Nje nga keto fitore me te spikatura eshte lufta qe ka bere mesuesi patriot Gjon Gjeka mes kthetrave te pansllavizmit dhe urrejtjes se sistemit komunist per shqiptaret ne trojet e veta, kur ai arriti qe shkolles 8-vjecare shqipe ne Triesh, celur me 1959, te marre emrin e Gjergj Kastriotit Skenderbeu me 1968 me rastin e 500 vjetorit te heroit tone kombetar.

Ai u paraqit 16 here ne gjyq, sipas shkrimeve, qe ta mbronte idene e tij. Me emrin e Gjergj Kastriotit jane mburrur dhe kane udhehequr diturine e shronjave shqipe shume mesues si: Luce Lucaj, Gjergj Gjokaj, Zef Kalaj e plot te tjere. Nje sukses tjeter eshte doktoratura e mbrojtur nga trieshiani Athanas Gega ne Belgjike mbi Gjergj Kastriotin, kontrubutin e tij ne mbrojtje te velerave qyteteruese Europiane, si komondant i nje “Nato -je “ ne mesjete. Dihet se Athanas Gega per kete studim ka merituar superlative nga Fan Noli si nje nga studimet me te arrira ne historiografine shqiptare dhe Gegaj per disa vite ka qene kryeredaktor i gazetes se “Dielli” ne pronesi te “Vatres” ne Amerike.

Trieshianet ka ne qene ne krye te nismes se vendosjes se permendores se Gjergj Kastriotit Skenderbeu ne oborrin e Kshes katolike te Shen palit ne Detroit. Trieshanet e Amerikes si ne Detroit e New-York kane fituar shume beteja per ceshtjen kombetare. Trieshi eshte nje fshat tani me pak shtepi, nderkohe qe dikur ishte nje fshat shqiptar ne Malesi te madhe qe ka nxerr njerez te medhenj si Mirash Ivanaj, minister arsimi ne kohen e Zogut, Dr. Agron Luca, fizikan per shkenca atomike, njeri nga tre stuudentet me te shkelqyer ne jugosllavi. Lista eshte e gjate.

Trieshi ka nxjere personatitete kombetare sa nuk ka nxjerr nje qytet me mijera banore. Trieshianet jane humaniste te medhenj dhe kete e kane deshmuar me vepra. Ne shtyp kam lexuar se nje bust i Gjergj Kastriotit do te vihet ne Triesh dhe ky akt eshte sa patriotik po aq kombetar. Por ne Triesh nuk ka ndodhur asnje invazion dhe asnje ndryshim ne etnitetin dhe kulturen e tij, pervecse fshati ka ndjere nje boshatisje nga emigrimet e panumerta sidos drejt Amerikes.!

Ndersa ne Tuz si kryeqyteti i Malesise ka ndodhur fenomeni i koloneve nga Bosnja qe ka ndryshuar raportet me vendalite shqiptar autokton nder shekuj te historise. A do te ishte me mire qe permendoraj e Gjergj Kastriotit te vihej ne qender te parkut te Tuzit?! Aty nxenesit e sholles fillore dhe te mesame do te pyesnin cdo dite: Kush eshte heroi yne?! Dhe do te nisnin rrefimet dhe dialogjet dhe ata do te ndjeheshin krenar per prijesin e tyre. Madje ato do te ndjeheshin me te sigurte ne token e tyre. Vendosaj e bustit ne male ne Triesh fare lehte mund te vihet pasi ai te lartesohet ne Tuz me sy nga Deciqi. Keshtu Flamuri Gjergji e Deda do te na frymonin me bukur shqiptarisht. Megjithe kete sugjerim miqesor ata dine dhe ato bejne.

error: Të drejtat e rezervuara !!