Gjonaj: Trieshi ka nevojë për bustin e Gjergj Kastriotit – Skënderbeut

Nga Gjekë Gjonaj

Lavdia e figurës  meritore   popullit shqiptari cili për 25 vite arriti t’i mbajë gjithëshqiptarët  një shtet, aq mirë organizuarsaqë   gjitha luftërat dheofensivat arriti t’ fitojë me suksesnuk kanevojë për asgjëPor për mua  si nxënësdhe mësimdhënës i ShkollësFillore “ Gjergj Kastrioti-Skënderbeu  Triesh është e pakuptimtë dhe jo    normale bustin  e  heroit tonë kombëtar nuk e shohim para ndërtesës  kësaj shkollëemrin e cilit e mbanë me krenari  tash se një gjysmë shekulli.  

Jam  dijeni se shumë mërgimtarëtrieshjanë  Amerikëjanë  interesuardhe  bisedakanë kërkuar me ngulmë këtë vit, mrastin e 550 vjetorit  vdekjes Skënderbeut vendoset busti i tij TrieshMërgimtarët pyesin shpesh  a do vendoset sivjet truporja kësaj figure nëkëtë trevë shqiptare e mbushur me histori mëdha e  paharrueshme.  Ata janë  vendosur se paratë për ngritjen e këtijmonumenti  do t’i sigurojnë vetë , pa iudridhurdora. Pse atëherë  zvarritet (mos )  realizohet kjo dëshirë tyre dhe jo vetëm ?  

Nëse aparati shtetëror ( regjimi kohënkomunizmit  para 50 vitesh e kapranuar kërkesën  e guximshme     kolektivit atëhershëm    kësaj shkollë dhekamiratuar vendimin  ky institucionedukativo-arsimor  pagëzohet me  emrinGjergjKastriotit– Skënderbeut, sot pluralizëm,   sistemin demokratikMalin Zi  pavarurnuk   besoj se  pushtetarët kompetentë  për këtë çështjedo  refuzonin kërkesën (eventuale) kolektivit  sotëm  shkollës   vitinjubilar  Gjergj Kastriotit Skënderbeut ngritetbusti i tij  oborrin e kësajshkolle.  

Janë shumë arsye  shtyjnë ta mbështesë idenë e  mërgimtarëvetrieshjanë Triesh  ngritet busti iheroit tonë kombëtar.

 rralla janë personalitetet boëtërore siSkënderbeu e  Shën Tereza ( shenjtëresha gjithëshqiptarëve)    ka njëpërphapje kaq  gjerëveprat hsitorike të cilëve kanë frymëzuarshumë mjedise ( qytete)  ta ngrisin një përmendore a njëbust kushtuar këtyre figuravehistorike.

Nëse qendrat   mëdha shqiptare Tiranë Prishtinë ,   Shkup e tjerë e  kanështatoren e Skënderbeutpse mos ta ketë edhe Trieshi.

Trieshi do  ketë për nder  statuja e Gjergj Kastriotit-Skënderbeut   vendoset Stjepoh(Trieshsespe do  jetë trevavetme  Malësi  Mbishkodrës    gjirin e vet  do ketë  një përmendore tillë.

Trieshi me prezencën e trupores  GjergjKastriotit Skënderbeut do  shndërrohetidhudh  shqiptarizmësdhe do bëhet edhe  i dashur për  gjithë atanjerëz  do ta vizitojnë.

Kjo shtatore do ta radhiste krahinën e Trieshit  mesin e qyteteve   njohuraevropiane e botëroresiç janë Gjeneva,Brukseli, Roma, LondraParisiNju-Jorkuetj.

 fundmi shtatorja  e Gjergj Kastriotit – Skënderbeut do ta madhëronte edhe shumëhistorinë e Trieshit.  Do ta bënte  madh Trieshin   gjithadimensionet.

nëse është kështu atëherë çfarë  keqeka nëse kjo krahinë e Malësisë Mbishkodrës bëhet me shtatoren e Gjergj Kastriotit Skënderbeut.

E, prabusti i këtij personaliteti  madh , i cili  kalon kufijtë e heroit  përmasavekombëtarerajonale duke u bërëpersonalitet ushtarak e burrështetas ipërmasave ndërkombëtare,  i bënë nderëTrieshitShtatorja e tij na nderon gjithëve.

Shperndaje
error: Të drejtat e rezervuara !!