Kosovë: Kuvendi miraton në parim projektligjin për “Trepçën” (Video)

Kuvendi i Kosovës miratoi në parim projektligjin për “Trepçën” me 82 vota pro, 12 abstenime dhe asnjë kundër, pas një seance të gjatë shqyrtimi të ditës së premte, e cila do të pasohet nga një seancë e dytë për miratimin në tërësi të saj.

Për këtë u desh që të shmangej rregullorja e Kuvendit, pas propozimit të kryetarit të grupit parlamentar të Lidhjes Demokratike të Kosovës, Ismet Beqiri, i mbështetur nga kreu i grupit parlamentar të PDK-së, Zenun Pajaziti, por edhe përfaqësuesit e Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës dhe Nismës për Kosovën.

Në Kuvend, kryeminstri i Kosovës Isa Mustafa prezantoi projektligjin, si mënyrën më të mirë për ta shpëtuar “Trepçën” nga likujdimi i detyruar në datën 2 nëntor.

“Ligji përcakton qartë se burimet minerare janë pronë e Kosovës, ndaj me këtë ligj, prona e Trepçës mbetet pronë e Kosovës. Do të organizohet si shoqëri aksionare, ku 80% të aksioneve do t’i ketë shteti, ndërsa 20% punonjësit e Trepçës. E drejta e dividentit do të jetë proporcionale për asetet mbitokësore dhe jominerale. Trepça do jetë koorporatë unike me bilanc të konsoliduar duke përfshirë ambientet në Stantërg, Kishnicë, Artanë e Leposaviç”, tha kryeministri kosovar Mustafa.

Por Lëvizja Vetëvendosje, e cila është avokatja më e madhe e pronës publike në Kosovë, kësaj here nuk është e bindur, duke argumentuar se ligji i ri lejon shitjen dhe shmang kontrollin e Kuvendit mbi këtë proces.

“E ardhmja e saj është për ta shitur pjesë-pjesë, si hajduti kur vjedh një makinë dhe e shet pjesë-pjesë. Pra ta heqim qafe, ligji këtë parashikon. Kemi diskutuar dikur që Trepça duhet të shndërrohet në ndërmarrje publike. Kjo s’do të thotë që e parandalon privatizimin. Kjo e sotmja është një metodë mashtruese, po kërkohet nga Kuvendi që të votojë një ligj, ku Kuvendi përjashton veten si vendimmarrës për Trepçën. Po votohet pa ditur vlerën, asetet e pa studim fizibiliteti. Trepçën nuk po e merr Kosova, po e bëjnë gati që ta marrin të tjerët”, deklaroi Visar Ymeri, kryetar i Vetëvendosjes.

Shperndaje