Izolimi shkurtohet nga 10 në shtatë ditë

Koha e izolimit për personat me infeksion të konfirmuar me koronavirus shkurtohet nga 10 në shtatë ditë, me përjashtim të personave që trajtohen në spitale ose kanë imunitet të dobët, tha Instituti i Shëndetit Publik.

Në bazë të burimeve përkatëse, ky është një propozim i  ISHP-së  ndërsa Komisioni për Luftën kundër Infeksionit COVID-19 dhe Ministria e Shëndetësisë e pranuan ndryshimin në protokollin aktual, i cili do të hyjë në fuqi më 10 janar.

“Koha e izolimit për personat me infeksion të konfirmuar SARS-CoV-2 shkurtohet nga 10 në 7 ditë, me përjashtim të personave që trajtohen në spitale ose janë akoma me imunitet të dobët. Kusht për daljen nga izolimi është që personi të mos ketë temperaturë në 24 orët e fundit dhe as shenja të infeksionit respirator”, thuhet nga ISHP.

Koha e karantinës për të gjitha kontaktet e ngushta, siç thanë ata, është shkurtuar nga 14 në 10 ditë.

“Me kontakt të ngushtë nënkuptohen të gjithë anëtarët e familjes. Nëse ka pasur kontakte të ngushta me persona të tjerë jashtë familjes, personi pozitiv është i detyruar të japë detajet e kontaktit (emrin dhe mbiemrin, numrin e identitetit, adresën dhe numrin e telefonit) dhe t’ia dorëzojë Shërbimi epidemiologjik kompetent.  Nëse një person shfaq simptoma të sëmundjes gjatë periudhës së karantinës, ai/ajo duhet të paraqitet në klinikën COVID të qendrës shëndetësore lokale për testim dhe të qëndrojë në karantinë derisa një test negativ të konfirmojë se simptomat nuk mund t’i atribuohen COVID. -19) jepet vendimi për karantinë për kontakt të ngushtë nga familja, i cili është i nevojshëm edhe për të justifikuar mungesën në punë dhe hapjen e pushimit mjekësor”, njofton ISHP.

TVTeuta

Shperndaje
error: Të drejtat e rezervuara !!