BE i mbyll derën Malit të Zi për borxhin ndaj Kinës

BE refuzon kërkesën e Malit të Zi për ndihmë në shlyerjen e një huaje të marrë në Kinë. Në një deklaratë për shtyp, zëdhënësja e Komisionit Evropian, Ana Pisonero, tha se BE nuk asiston në ripagimin e huave nga palët e treta.

“Bashkimi Evropian ka krijuar një instrument konkret për të mbështetur projektet kryesore të infrastrukturës në Ballkanin Perëndimor”, tha ajo duke theksuar se Plani Ekonomik dhe i Investimeve, i prezantuar në tetor të vitit të kaluar, do të ndihmonte për të marrë fonde nga investitorë të tjerë publikë dhe privatë, përfshirë Banka e Investimeve.

Kërkesa e Malit të Zi vjen nga pamundësia për të shlyer një hua prej 1 miliardë dollar, për një projekt të papërfunduar rrugor që ka dëmtuar financat e vendit. Në 2014, Mali i Zi nënshkroi një marrëveshje me ExIm Bank të Kinës për të financuar 85 për qind të kostos së një rruge, raporton Financial Times. Kina mban një të katërtën e borxhit të Malit të Zi dhe pavarësisht vonesave në ndërtimin e autostradës, kësti i parë pritet të shlyhet në korrik.

Shperndaje
error: Të drejtat e rezervuara !!