Kundërshtojnë ndërtimin e minihidrocentralit në Hot të Plavë-Gucisë

DEKLARAT PËR OPINION E MERGIMTARËVE NGA HOTI NË PLAVË-GUCI

Hoti në Plavë-Guci është një vendbanim etnikisht i pastër dhe në të banojnë vetëm shqiptaret autokton, përndryshe Hoti në të kalurën e afërt kishte mase 70 shtëpi, ndërkaq si çdo vendbanim tjetër shqiptar në Plave Guci sot vuan nga plaga e rënd e mërgimit si rrjedhojë e jo perspektives dhe politikave diskriminues nga shteti malazias në 100 vjeçarin e fundit. Hoti i Kujit se si e thërrasin vendoret njihet edhe si Hoti i legjendave, kjo shprehje tek plavë guciasit përdoret fal trimërisë që historikisht hotjanët banë për mbrojtje të Plavës dhe Gucisë si tërsi.

Në New York me 27 Maj 2017 u mbajt një takim i mërgatës me prejardhje nga Hoti ku muarrën pjesë të gjithë përfaqësuesit e vëllazërive të fshatit, dhe u debatua problematika e iniciativës se shtetit malazias për ndërtimin e një minihidrocentrali, që do të shfrytëzoj ujerat e Hotit.

Uji si burim jetës dhe ekzistencës .

Mënyra se si do funksionoj ky impiant është paksa e çuditshme dhe e pa pranueshme sepse ky impiant përmes tubacioneve do mbledh të gjitha ujerat tona, ujëra këto që janë përdorur për pije dhe ujitje të tokave të bukës, livadheve dhe kullosave të fshatit Hot.

Hotjanët të indinjuar thellësisht për këtë iniciativë të shtetit malazias dhe komunës së Plavës një zëri nga ky takim theksuan se janë kundër këtij projekti, projekt ky që do të shëmtoj pamjet e natyrës së fshatit tonë, por çka është ma me rëndësi se shteti malazias këtë projekt po tenton ta implementoj kundër vullnetit dhe duke shpërfillur vullnetin e hotjanve, realizimi i këtij projekti do të thelloj edhe ma shume plagën e rënd të largimit dhe boshatisjes së këtij vendbanimi nga shqiptaret autokton . Shteti i malit të Zi dhe komuna e Plavës nuk mund të sjellin dhe nuk do i lejojmë që të sjellin vendime kudër vullnetit tonë, sepse edhe sot si gjate historisë hotjanët nuk lejuan dhe nuk lejojnë nëpërkëmbjen nga askush. Nëse bota e civilizuar sot mbron natyrën dhe ujerat atëherë valle pse kjo e drejt elementare po shkelet dhe cenohet për shqiptaret autokton të Hotit, nga një shtet që pretendon të jete pjesë e botes së lirë dhe demokratike evropiane.

Ne do të kundërshtojmë këtë nismë në çdo instancë qoftë lokale apo më të larta shtetërore por edhe në qarqe ndërkombëtare për të mbrojtur tokat dhe pasurit tona për të parandaluar vënien në jetë te këtij projekti famëkeq.

Askush, as qeveri e as individ nuk mund te sjellin vendime për pasurit tona shekullore, pasuri këto qe me shekuj i kemi ruajtur dhe mbrojtur nga çdo pushtues dhe do i mbrojmë edhe sot.

Shperndaje