Han: Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria meritojnë hapje të negociatave

Komisioneri për Zgjerim dhe Fqinjësi, Johannes Hahn, në një intervistë për median e Malit të Zi, ‘Vijesti’, tha se Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria e meritojnë që të nisnin negociatat me BE-në. Eurokomisari Johanes Han, i cili së shpejti e braktis dikasterin e zgjerimit dhe politikës së fqinjësisë së mirë në KE u shpreh se Maqedonia e Veriut, ka bërë avancim të konsiderueshëm, ndërsa më i rëndësishëm është nënshkrimi i Marrëveshjes së Prespës dhe zgjidhja e kontestit me Greqinë.

“Marrëveshja e Prespës me të cilën iu dha fund kontestit shumë vjeçar për emrin është diçka që duhet të përfshihet në librat e historisë. Kur e mora funksionin, shteti ishte në krizë politike, zgjidhja e të cilës kërkonte vite dhe shumë udhëtime në Shkup.

Filluam me deklaratë se nuk do të ketë zgjerim të BE-së, ndërsa tani pesë vite më vonë kemi vendosur rrugë reale dhe të gjallë evropiane për Ballkanin Perëndimor”, thotë eurokomisioneri. Bashkimi Evropian, shton Han, do të vazhdojë të angazhohet për integrim evropian të rajonin, jo për shkak të njeriut që do ta udhëheq dikasterin për zgjerim , por për shkak të interesit të qartë të Bashkimit Evropian. Johanes Han do të mbetet eurokomisioneri edhe në përbërjen e re të KE-së, por do të obligohet për buxhet dhe administratë. Dikasterin zgjerim dhe politikë të fqinjësisë së mirë duhet ta marrë ministri i deritanishëm i Drejtësisë së Hungarisë Laslo Troshani.

Pjesë nga intervista e Johannes Hahn

Cilat arritje konsideroni më të rëndësishme në fushën e zgjerimit dhe çfarë do të dëshironit të bënte pasardhësi juaj?

Ne filluam ne deklaruam se thjesht nuk do të ketë zgjerim të BE-së, dhe tani, pesë vjet më vonë, po lëmë një rrugë të vërtetë dhe të gjallë evropiane për Ballkanin Perëndimor. BE do të vazhdojë të mbrojë integrimin evropian të këtij rajoni, jo sepse Znj A ose Z.B është përgjegjës për këtë sektor, por sepse është çështje e interesit të thjeshtë të Bashkimit Evropian. Sigurisht, ka momente dhe rezultate të veçanta që janë piketa kryesore, siç është Marrëveshja e Prespës që i dha fund mosmarrëveshjes me Greqinë është për librat e historisë. Kur mora detyrën, vendi ishte në mes të një krize politike që kërkonte vite dhe udhëtime të shumta në Shkup. Jam krenar edhe për reformat që janë arritur në Shqipëri, veçanërisht procesin e verifikimit të të gjithë gjyqtarëve dhe prokurorëve, i cili e ka vendosur sistemin gjyqësor në një gjendje të re dhe mund të shërbejë si model për të tjerët. Si Maqedonia Veriore ashtu edhe Shqipëria meritojnë të fillojnë bisedimet e anëtarësimit në BE. Ne kemi bërë gjithashtu shumë përparim në bashkëpunimin rajonal. Pavarësisht nëse është ndërtimi i transportit, energjisë dhe infrastrukturës digjitale që lidh rajonin, krijimi i një zone rajonale ekonomike që krijon më shumë mundësi për qytetarët dhe bizneset, apo nisja e një agjende digjitale që buron hapësirë ​​pa roaming për të gjithë qytetarët e rajonit, apo mbështetja e shkëmbimit rajonal për programe për të rinjtë. Në të ardhmen, një fokus i veçantë do të jetë në zhbllokimin e mëtejshëm të potencialit ekonomik të rajonit. Mangësitë në raste të tilla si sulmi ndaj Lakiç ndikojnë drejtpërdrejt në ritmin e negociatave.

Shperndaje
error: Të drejtat e rezervuara !!