Gjeloshaj: Ju premtoj se do të bëjmë më të mirën për të arsyetuar besimin tuaj

0

Bartësi i “Listës Shqiptare – Genci Nimanbegu Nik Gjeloshaj”, Nik Gjeloshaj me një kumtesë i është drejtua votuesve të kësaj liste dhe qytetarëve të Malit të Zi, pas shaplljes së rezultateve zyrtare të zgjedhjeve parlamentare.

Kumtesa e plotë:

Urimet më të sinqerta për Qeverinë e Malit të Zi, organeve të saj zgjedhore si dhe punonjësve e qytetarëve të shumtë në ​realizimin e zgjedhjeve të lira e të ndershme. Si organizatat ndërkombëtare, në mënyrë të veçantë OSCE/ODIHR, ashtu edhe ato malaziase, në formë të prerë kanë deklaruar se zgjedhjet malaziase paraqesin një dritë të qartë dhe një hap përparimi drejt garantimit të së drejtës së plotë ndaj qytetarëve, pra garantimin e shprehjes së vullnetit të lirë në kutitë e votimit. Rezultatet e këtyre zgjedhjeve të lira dhe të drejta, tashmë janë zyrtare. Edhe para se rezultatet të konfirmoheshin, partitë tona politike konsideruan pozicionet dhe mundësitë e tyre të reja dhe u përgatitën për tranzicionin e ardhshëm në një parlament dhe qeveri të re. Blloqet dhe koalicionet e reja janë shfaqur tashmë dhe do të zyrtarizohen në ditët në vijim.

•​ Gjithashtu përgëzoj bashkëpunëtorët e mi, udhëheqësit e partive për fushatat e tyre dhe përcjell mesazhin e mëposhtëm: Disa parti kanë bërë më mirë se të tjerat, dhe populli ynë së shpejti do të kenë një qeveri ndryshe të re, bazuar në këto rezultate të qarta. Kjo është natyra e demokracisë. Më e rëndësishmja, populli i Malit të Zi – pavarësisht nga mosha, gjinia, etnia, feja ose grupi socio-ekonomik – ishin në gjendje të shprehnin vullnetin e tyre në përcaktimin e së ardhmes së vendit të tyre. Po ashtu, jam krenarë, që partitë shqiptare kanë arritur rezultate më të mira zgjedhore dhe që 65% e shqiptarëve në Mal të Zi, votuan për partitë nacionale shqiptare.

•​ Në vitet që nga marrja e pavarësisë, Mali i Zi ka bërë përparim të madh. Përshëndes qeveritë e ardhshme, partitë e opozitës, si dhe udhëheqësit qeveritarë dhe shoqërorë, të cilët kanë kontribuar në suksesin e demokracisë sonë. Gjatë kësaj kohe, shumë nga qëllimet më të rëndësishme strategjike të partive politike shqiptare në Mal të Zi janë arritur – përfshirë pavarësinë e vendit, forcimin e vlerave të tij pro-perëndimore dhe riorientimin e qëndrueshëm drejt BE-së, si dhe anëtarësimin në NATO. Ne duhet të jemi krenarë për atë që kemi arritur së bashku – në transformimin e shoqërisë sonë nga ajo që ishte më parë në një republikë përfaqësuese; në ndërtimin e lidhjeve të forta me bashkësinë e kombeve demokratike; dhe në krijimin e një shoqërie të bazuar në liri, të drejta politike dhe liri qytetare.

•​ Më 30 gusht, njerëzit qartë votuan në favor të vazhdimit të rrugës së Malit të Zi në këtë drejtim demokratik, i cili vazhdon të na klasifikojë me institucionet politike, ekonomike, sociale dhe të sigurisë së Perëndimit, por që konfirmon të kaluarën tonë dhe ndryshimet tona në etni, fe dhe pikëpamje. Pavarësisht nga ndarjet e thella shoqërore që arritën kulmin në miratimin e Ligjit të ri për Lirinë e Fesë dhe Besimit, shenjat që ne shohim në agimin e zgjedhjeve tona janë inkurajuese. Sidoqoftë, duhet të punojmë për të siguruar që pakicat tona të ndihen mirë me politikat që po shfaqen përfundimisht. Ekziston ende një mungesë besimi në procesin politik – veçanërisht në lidhje me partitë që përfaqësojnë serbët në Malin e Zi. Shpresojmë që ky shqetësim të përcaktohet dhe konsiderohet më tej në një bisedë të drejtpërdrejtë me liderët e këtyre partive. Megjithëse ata kanë deklaruar qëllimin e tyre për të ftuar dhe përfshirë partitë e pakicave në bisedime zyrtare për formimin e një qeverie të re, ne jemi akoma në pritje të thirrjeve zyrtare në mënyrë që të mund të përgjigjemi dhe të përgatitemi për bisedimet dhe negociatat e ardhshme. Bashkësitë tona shqiptare janë të përkushtuara për të ruajtur dhe përmirësuar marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë me të gjitha vendet në rajon, përfshirë Serbinë. Prandaj, ne jemi duke ndjekur nga afër negociatat Serbi-Kosovë në nivelin ndërkombëtar dhe përsërisim mbështetjen tonë të plotë për marrëveshjen e nënshkruar së fundmi nën kujdesin e Shteteve të Bashkuara.

•​ Ndërsa mbështesin vazhdimin e partneritetit tonë të ri me Perëndimin dhe identifikohen me lirinë dhe demokracinë, populli ynë gjithashtu është shprehur në favor të një lidershipi të ri dhe të ndryshëm për kombin tonë. Partitë, blloqet dhe koalicionet e reja do të përcaktojnë drejtimin tonë në të ardhmen. Mali i Zi ka përparuar me shpejtësi, guxim dhe vendosmëri si demokraci. Si komunitet, ne shqiptarët kemi kontribuar në këtë përparim, marrim pjesë në përfitimet e tij dhe kërkojmë vendin tonë në kombin e pasur të Malit të Zi. Qëllimet tona janë qëllime të përbashkëta. Ne do të shkojmë hap pas hapi së bashku, në harmoni kudo dhe kurdo që të mundemi. Ne duhet ti përforcojmë arritjet e deritashme, dhe të ecim së bashku në mënyrë që ta vendosim përgjithmonë Malin e Zi në panteonin e vendeve moderne, prosperuese, të sigurta, të qëndrueshme dhe të besueshme demokratike. Parimi ynë udhëzues duhet të jetë gjithmonë sundimi i ligjit, të drejtat e barabarta për secilin nga qytetarët tanë dhe përfitime të përgjithshme dhe të barabarta për të gjithë. Komunitetet shqiptare duhet të jenë të bindura se tani do të kenë mundësi të reja ekonomike dhe se ata do t’i shfrytëzojnë plotësisht këto burime dhe se do të bëjnë përparim brenda komunave ku jetojnë shqiptarët dhe më gjerë. Në të njëjtën kohë, ne nuk mund të mashtrohemi. Kohë të vështira janë përpara. COVID ka dëmtuar ndjeshëm ekonominë botërore. Disa vende u prekën më keq se të tjerat. Mali i Zi mbetet shumë i varur nga turizmi dhe për këtë arsye është në qendër të një rënie ekonomike që nuk do të përfundojë në të ardhmen e afërt. Të gjithë ne, nga çdo parti dhe çdo sektor i shoqërisë, duhet të bëjmë punën tonë për të ndihmuar në këtë rimëkëmbje dhe për të përfituar në mënyrë të barabartë, sa më shpejt të jetë e mundur.

•​ Tani për tani, fillojmë detyrën e vështirë, por edhe kritike, të formimit të një qeverie të re, dhe të farkimit të një rruge të re për Malin e Zi, pozicioni i partisë Lista Shqiptare është i qartë: Ne jemi përfaqësues të komunitetit shqiptar dhe arritjeve shqiptare si dhe qëllimeve të ardhshme që ndajmë me popullin malazez në tërësi. Ne jemi të përkushtuar për përfshirje, diversitet dhe përfaqësim jo vetëm nga sferat tradicionale, por edhe nga të rinjtë, burra dhe gra – të gjithë të bashkuar për angazhim për promovimin e të drejtave të barabarta të shoqërisë, sipas ligjit. Ne jemi të përkushtuar gjithashtu për të ndaluar trendin në rritje të korrupsionit, duke lidhur biznesin dhe qeverinë. Ne jemi të përkushtuar për të luftuar korrupsionin në çdo front.

•​ Po aq e rëndësishme, ne kërkojmë që angazhimet tona kombëtare të politikës së jashtme të respektohen dhe të vlerësohen, dhe që Mali i Zi të vazhdojë rrugën e tij drejt Bashkimit Evropian dhe rrugës Euro-Atlantike. Sa më shpejt të jetë e mundur, unë do të angazhohem në një dialog të hapur me udhëheqësit amerikanë dhe evropianë të cilës do parti dhe ideologji në mënyrë që të ndërtojmë një qëllim të përbashkët demokratik. Të gjithë jemi të vetëdijshëm se, brenda pak javësh, Shtetet e Bashkuara do të mbajnë zgjedhje presidenciale, si dhe për kongres, të cilat munden ose jo, në një masë të konsiderueshme, të ndryshojnë politikën e jashtme dhe të mbrojtjes së vendit. Ne do të bëjmë më të mirën për të ruajtur ose tërhequr mbështetjen e tyre për Malin e Zi dhe për të zhvilluar politika që promovojnë interesat e përbashkëta të Shteteve të Bashkuara, shteteve evropiane, Malit të Zi – duke përfshirë popullin e tij autokton – shqiptarët.

•​ Faleminderit për mbështetjen tuaj në këto zgjedhje dhe në rrugëtimet tona të vazhdueshme. Unë jam i nënshtruar dhe i nderuar nga besimi juaj ndaj meje dhe listës që unë kam udhëhequr, dhe ju premtoj se do të bëjmë më të mirën për të arsyetuar besimin tuaj.
NGJ

error: Të drejtat e rezervuara !!