Rozhajë: U mbajtë edicioni i 9-të i manfestimit tradicional letraë ”Ora e Maleve”

Nga ISMET AZIZI

“Ora e Maleve” një manifestim madheshtor. 28.10.2017 ditë e mbushur plot art dhe kulturë. Atmosfere e mrekullueshme për gjithë qytetin. Natyrës së rrallë ju bashkangjit dhe atmosfera artistike, artiste, poete, shkrimtare të spikatur të trojeve tona.

Z. Ali Daci themelues dhe drejtues prej nëntë vitesh i këtij  manifestimi tradicional me titull “Ora e Maleve”u kujdes për çdo detaj të kësaj dite të madhe.

Puna rreth organizimit ka filluar disa muaj më parë dhe të ftuar ne ketë event ishte piktorja Mr. Majlinda Kelmendin ku në Galerine Magaza u prezantuan ne dy kate piktura nga krijimtaria e saj. Gjatë ceremonisë së hapjës së ekspozitës ishin një numër i madh vizitoresh mes tyre ndëroj me prezencen Ambasadori i Shqiperisë Shkelqesia e tij Zoti Ernal Filo, i shoqeruar me stafin e kësaj Ambasade, kryetari i Komunes se Rozhajës Z. Ejup Nurkoviq me stafin e tij, Dritan Abazoviq deputet ne parlamentin e Malit të Zi, Ismet Azizi kryetar i organizates ” Kosova për Sanxhakun”, kryetari i Fondit për pakica në Mal të Zi Z. Safet Kurtagiq familjare të të vrareve kosovar në teritorin e kësaj komune në prill te vitit 1999 dhe personalitete të shquara nga kjo komune, pastaj  artiste, poet, gazetare të mediave të shkruara dhe televizive nga Mali I Zi, Kosova etj .

Ekspozita titullohej “Identitet “ Jo pa qëllim artistja kish zgjedhur këte titull duke e lidhur me historine e këtij qyteti dhe vete historine e qëllimin e këtij projekti tashme në edicionin e IX. Në fjalen e hapjes artistja dhe profesoresha  Majlinda Kelmendi falenderoj për ftesën dhe theksoj: Krijimet artistike janë të lidhura me jetën dhe sfidat tona. Mbi të gjitha jeta është një luftë e vërtetë për të tejkaluar përballuar situata të ndryshme dhe falë tyre ne krijojmë identitetin tonë,ne kulmin e zinxhirit ushqyes.Vetpërqëndrimi është një produkt përcaktues i  karakterit  të punës së artistit .

Lindim të ndryshëm. Vetbesimi  është destinacioni që nuk mund t’i shmangemi , arsye e cila transformon personalitetin tonë në një luftë të vazhdueshme me pengesa.

Quhet e rëndësishme që të clirohemi nga modele të tiposura  që na shterojnë atë çfarë kemi ne të veçantë prej një projektimi inteligjent.”

Kritiku Mr. Aldemar Ibrahimoviq theksoj ne fjalen e tij se realizimet në pikturë të profesoreshes universitare Majlinda Kelmendi drejtpërdrejt dhe në mënyrë ambicioze ndërlidhen me atë traditën e pikturës shqiptare e cila zë vend aq të rëndësishëm e të lartë në nënqiellin e përbashkët në rajon. Majlinda e shfrytëzon gjuhën inovative të piktures, e cila aktivisht komunikon me nevojat vizuele të  kohës sonë dhe të asaj që ajo bartë.Përcaktimi i saj apriori ikën nga konceptimi klasik i pikturës dhe synon qëmtimin drejt lirisë absolute.

Ekspozita do te qendroj e hapur deri me 3 nendor 2017.

Pas kesaj te gjithe te pranishmit u drejtuan ne skenen e pergatitur me kujdes nga organizatori Z, Ali Daci . Ne sallen e madhe të qendres për kultur u intonua hymni kombetar dhe pasta u shfaq nje permbledhje filmash të realizuar nga regjisori i mirenjohur Agim Sopi. Programi vazhdoj  me perurimin solemn të veprave poetike te permbledhura dhe botuara nga aktori dhe poeti Çun Lajçi ku vargje nga keto tri vepra u lexuan me shume ndjeshmeri nga z.Agim Xheka. Poeti dhe kritiku letrar Besnik Mustafaj vlersoj larte krijimet poetike te poetit Lajçi . Në oren poetike te Ores se Maleve 22 poet i deklamuan  poezit e tyre artistike e që i  dhan kuptim Edicionit të IX letrar ” Ora e Maleve” Ne mbremje te gjithe se bashku festuan në një mbremje artistike dhe argetuese deri në orët e vona, të gjitha këto të parapara nga organizatorit.

Fotografia e Çun Lajçi

Fotografia e Ali Daci

Fotografia e Ali Daci

Shperndaje
error: Të drejtat e rezervuara !!